FAQs
1. Under Rule 2 of Book and Article Prize Rules, nominators and all nominee authors for the book and article prizes must be fully paid-up members of the SLSA. If someone has paid their membership for the current year, but hasn’t paid for the previous year, can they be eligible for these prizes? 

Nominees and nominators need to be fully paid-up members for the year of nomination. Fees are payable through the online payment system. Contact the SLSA Administrator for queries about membership fees. 

If your fees are due during the period of the completion (between November and end of March) then you will be asked to pay your future fees prior to acceptance of your application. 

If a nominee or nominator isn’t a member in the year of nomination, then they are welcome to join immediately. 

2. Can PhD or LLM theses themselves qualify to be a ‘nominated publication’ for the book or article prize?

No. All nominated works must be publications. See Rule 8 of Book and Article Prize Rules.

3. Under Rule 17 of the Book and Article Prize Rules, on the definition of an ‘Early Career Academic’, does the calculation of the eight-year period from the PhD include any period of major revisions to the thesis, such as 6 months?

Yes. The period of eight years from the PhD award is to be calculated from the time of the PhD ‘viva’ oral test.

4. For the Book prizes, can a digital copy of the ‘proofs’ be submitted instead of the final published work?

No. 

5. For the article prize, if the article has been published ‘online first’ then can it qualify as a nominated publication.
Yes. 

6. Can an author be nominated for both the book and article prizes in the same year?
Yes. 

7. Can a work ‘in press’ qualify as a ‘nominated publication’ for the book or article prize?

No.

8. Under Rule 17 of the Book and Article Prize Rules, what counts as a career break?

Career break is seen "as an extended period of time when you have not been actively engaged in scholarly research or teaching at a higher education institution. The career break could be, for example, for family care or health reasons." 

9. Can publishers still submit nominations for the book prizes?
Yes, publishers can, as always submit nominations for the book prizes. Nominations from publishers require statements indicating that the author has consented to the nomination, indicating that the nominated author is a fully paid up member of the SLSA, and explaining why the nominated work is socio-legal.
10. Under Rule 8(a) of the Book and Article Prize Rules, is the place of publication relevant in calculating the requisite 12-month period? 

No. The rule requires the date of first publication of the book or article to be within the 12 months up to 30 September. The place of publication is not relevant in this regard.





